Cercavila: Aturem el MPGM de Vallcarca

Aquest Dissabte 6 de Febrer a les 11h comença la campanya “Aturem el Pla MPGM de Vallcarca” per a decidir el barri que volem.
A través de un cercavila organitzat per l’Assemblea de Vallcarca descobrirem quin futur no volem pels solars si acceptessim l’MPGM i farem pinya per a reivindicar una ciutat construida entre totes, col·laborativa i complexe.

Presentarem el document “Carregades del Raons” Document crític amb la
Modificació del Pla General Metropolità en l’àmbit de l’Av. Hospital Militar – Farigola

També farem una petita aturada a l’antic solar del 1er Ateneu de Vallcarca per reivindicar la necessitat d’un espai així al barri.

mani 6F 2016 vkk

 

El barri de Vallcarca, especialment els voltants del carrer Farigola han patit les conseqüències devastadores de l’aprovació l’any 2002 de la Modificació del Pla General Metropolità de Barcelona. Aquest pla, preveu l’enderroc de la pràctica totalitat del casc antic del barri, a la vegada que modificacions al traçat dels carrers (c. Argentera), nous vials, noves alineacions als carrers, la construcció d’una rambla entre Av. de Vallcarca i c.
Bolívar, i la densificació de l’edificació amb alçades fins ara inèdites al barri.

L’afectació de 2002, no venia de nou ja que des del PGM de 1976 Vallcarca percebia un futur incert degut a l’afectació pel projecte de La via “O” (una ronda que comunicava Gràcia amb Collserola que finalment fou desestimada). Tanmateix, és arran de l’aprovació definitiva de la MPGM el 21 de maig de 20021, que s’han intensificat els conflictes derivats com les expropiacions i compres, abandó i enderroc.

Durant la fase de l’enderroc (encara no completat, sortosament), la major part dels comerços i tallers (teixit social i econòmic) que conformaven la geografia viva del barri han desaparegut, forçant, doncs a les habitants a abandonar-lo, transformant el casc antic de Vallcarca en un indret inhòspit. Allà on hi hagueren habitatges, tallers i comerç ara hi ha solars buits, brutícia i runa. Les façanes de les cases, mostren evidències del pas del temps, de la degradació, s’hi llegeix “l’afectació” que impedeix realitzar-hi obres
de millora. Acompanyant la ràpida destrucció, la decadència dels edificis resistents impregnen el barri d’una terrible melancolia.

El veïnat, però, no s’ha rendit davant la tristor, i així desenes d’associacions i entitats treballen per a millorar el barri, per entendre el territori i modificar els processos de degradació. Durant els darrers anys els buits s’han omplert de camps de futbol, places, horts… així creant noves identitats, transformant l’imaginari i ensenyant que encara és possible que les veïnes siguin l’agent transformador del propi entorn.

És per això que us convidem a llegir amb detriment cada dada d’aquest procés especulatiu urbanístic descrits al document “Carregades de Raons”, a reflexionar-hi i a participar de la nostra reivindicació, que és també la vostra, com habitants crítiques, propositives i creadores. Creiem fermament que no existeix una forma adequada de generar espais si no és des de la participació de la ciutadania, des de la implicació activa de cada una de les persones en els seus projectes de futur. Des d’aquí exigim la paralització del MPGM 2002, ja que és totalment aliè a la realitat del conjunt social i ambiental que l’habita. Exigim la redacció del Pla Popular de Vallcarca, participatiu, actiu, sostenible i ecològic, i socialment exigim valentia a l’administració, la mateixa que les veïnes de Vallcarca desprenen cada dia.

 

Anuncis

Quant a Ateneu Popular de Vallcarca

https://apvallcarca.wordpress.com/ https://bodegalariera.wordpress.com/ www.distrisound.org https://twitter.com/APVallcarca https://twitter.com/Distrivallcarca https://twitter.com/vinsconscients https://www.facebook.com/ateneu.popular.vallcarca https://www.facebook.com/Bodega.Riera.Vallcarca https://www.facebook.com/Distri-Sound-Vallcarca
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s